Jasper C. is een zeer creatieve Antwerpse kunstenaar. Hij is sterk gehecht aan zijn vrijheid als mens in deze westerse samenleving.

Zijn tattoo verhaal: Deze tatoeage heeft evenveel filosofische, spirituele als concrete betekenis voor mij. Naast het feit dat Ubuntu een computerbesturingssysteem is, staat het vooral bekend als een Afrikaanse filosofie die haar oorsprong vindt in de Bantoe-stammen. Samengevat betekent het ‘ik ben omdat we dat zijn’.
De kern van deze filosofie gaat over de inter-connectiviteit tussen alle dingen, van mens tot boom en van dier tot steen. Het individu vindt zijn waarde of betekenis alleen als het in de context van de gemeenschap wordt geplaatst. De verbondenheid tussen alle dingen in het universum wordt behouden door het delen van bezittingen, van kennis en van het leven.

Geïnspireerd door de filosofie en het jaarlijkse festival ‘Ubuntu’ dat we organiseren op onze primitieve boerderij in Letland, besloot ik dit woord te laten tatoeëren toen ik in Riga was. Ons doel op de boerderij is niet alleen het creëren van een enigszins zelfvoorzienende boerderij, maar ook een plek waar kunstenaars kunnen werken aan hun projecten in een omgeving die hen de ruimte biedt om dat te doen: een natuur georiënteerde residentie voor kunstenaars en muzikanten. Het Ubuntu festival is een manier om deze ervaring te delen en mensen vertrouwd te maken met ons project. Ubuntu is niet alleen een prachtig klinkend en mooi woord, maar heeft ook een diepe betekenis – iets wat we vooral in het Westen verloren hebben – dus waarom dan niet een tatoeage van iets dat niet alleen mooi maar ook betekenisvol is.

Jasper C
Kunstenaar